Nieuwe Nas ….

on

De synology ds-107+ is alweer zo’n 4 jaar oud. Toch blijft het apparaat zijn dingetje doen. Maar is niet heel geschikt voor backups. Heeft bijvoorbeeld maar 1 harde schijf. Daarom (en ook wel omdat ik er gewoon zin [maar eigenlijk geen tijd] in heb) ga ik nu een eigen bouwen. Waarom niet weer een kant en klare NAS van synology met 2 schijven in raid1, dan kost het toch helemaal geen tijd. Nou om de simpele reden. Dat is zo saai. Ik wil gewoon zelf iets knutselen.

En aldus zal geschieden. Wat moet ik daarvoor kopen.

  1. Allereerst een kast. Daarvoor ga ik een CFI A9849 gebruiken. Deze heeft plek voor 2 hot-swapable harde schijven. (€ 130)
  2. dan een moederbord met cpu. Dat wordt de Gigabyte GA-D525TUD. Nog geen idee waar ik die ga kopen. ( € 80). Ook zou ik nog een ander kaartje kunnen overwegen: de Jetway NC96FL-525-LF. Maar dat doe ik niet. De gigabyte is een beetje moeilijk te vinden (tenminste voor ‘normale’ prijzen). Maar uiteindelijk heb ik 2 gigabytekaartjes gevonden. Volgens de tnt track and trace worden die vandaag (17 maart 2011) geleverd. En inderdaad vanochtend schalde het vanuit de bedeijfshal: Johannes er is hier iemand van tnt met een doos. Handtekening gezet en nu ben ik trotse bezitter van 2 atombordjes. Morgen komen de 2 kasten.
  3. geheugen”gewoon” 2 gig. Waarschijnlijk veels te veel voor een NAS. Maar beter mee dan om verlegen.  Kan ik ddr3 1066mhz geheugen in een moederbordje prikken welke maar 800mhz nodig heeft? (€ 25 ).
  4. 2 harde schijven voor de data (raid 1). Uiteraard iets groens. Denk aan een samsung of een WD. (2x € 65 )
  5. 1 klein hard schijfje voor het OS. Ik kan een boel uitgeven aan een SSD kaart. Maar ik kan ook ‘gewoon’ een 2,5″ sata dingetje voor een paar tientjes halen. (€ 40)
  6. En dan nog het OS. Maar da’s geheel vrij in mijn geval. Ubuntu Serveredition

Dit grapje gaat me dus zo’n 400 euro kosten. (maar een synology ds-211+ zal met 2 harde schijven in raid in de winkel zo’n € 500 kosten).

Wat is het geworden . De CFI A9849kast gekocht bij www.myelectronics.nl. Een GA-D525TUD moederbord gekocht bij www.4allshop.nl. 2gig Hynix geheugen bij mycom. 2 WD schijven 2Terabyte (groen) bij de mycom. 1 320 gig 2,5″ schijfje WD ook bij Mycom.

————-foto’s ————–